Asperger sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Asperger sendromu, otizm spektrumunun bir parçası olarak kabul edilen nörogelişimsel bir bozukluktur. Asperger sendromlu kişiler tipik olarak sosyal etkileşim ve iletişimde zorluk çekerler, ancak diğer otizm türlerinde sıklıkla görülen önemli dil ve bilişsel gecikmelere sahip değildirler. Normal ila ortalamanın üzerinde zekâ ve dil gelişimine sahip olabilirler, ancak ses tonunu veya beden dilini yorumlamak gibi sosyal ipuçlarıyla mücadele ederler. Ayrıca tekrarlayan davranış veya ilgi kalıplarına sahip olabilirler ve rutin değişikliklere uyum sağlamakta zorlanabilirler. Asperger sendromunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığına inanılmaktadır. Asperger sendromu tedavisi tipik olarak terapi ve özel eğitim hizmetlerini içerir ve ayrıca anksiyete veya hiperaktivite gibi semptomları yönetmek için ilaç tedavisini içerebilir. Erken müdahale ve destek, Asperger sendromlu bireyler için sonuçları iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Çocuklarda Asperger sendromunun semptomları değişebilir, ancak tipik olarak sosyal etkileşim ve iletişim ile ilgili zorlukların yanı sıra tekrarlayan davranış veya ilgi kalıplarını içerir. 

Çocuklarda Asperger sendromunun en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Sosyal etkileşimde zorluk: Asperger’li çocuklar arkadaş edinmede, karşılıklı sohbette bulunmada veya ses tonu veya vücut dili gibi sosyal ipuçlarını anlamada sorun yaşayabilir.
  • Tekrarlayan davranış kalıpları: Asperger’li çocuklar tekrarlayan rutinlere veya ritüellere sahip olabilir veya diğer etkinlikleri dışlayarak dar bir ilgi alanı yelpazesiyle meşgul olabilirler.
  • Bozulmuş iletişim: Asperger’li çocuklar, göz teması veya jestler gibi sözel olmayan iletişimde güçlük çekebilir ve ayrıca uygun ton veya perde kullanmak da dahil olmak üzere konuşma dilinde sorun yaşayabilir.
  • Sınırlı empati: Asperger’li çocuklar, diğer insanların duygularını ve bakış açılarını anlamakta güçlük çekebilir ve başkalarının duygularına uygun şekilde yanıt vermekte sorun yaşayabilir.
  • Duyusal hassasiyetler: Asperger’li çocuklar ses, ışık veya dokunma gibi belirli uyaranlara karşı aşırı duyarlı veya az duyarlı olabilir.

Her çocuğun benzersiz olduğunu ve Asperger sendromunun semptomlarının hafif ila şiddetli arasında değişebileceğini unutmamak önemlidir. Çocuğunuzun Asperger sendromu olduğundan şüpheleniyorsanız, uygun bir değerlendirme ve tedavi için bir tıp uzmanından yardım almanız en iyisidir.

Çocuğunuzda ya da kendinizde yukarıdaki belirtileri gözlemliyorsanız; gecikmeden konunun uzmanı bir doktor, psikolog veya psikolojik danışmana başvurunuz En Yakın Uzmanı Ara
Moxo Dikkat Testi Merkezleri

Moxo Dikkat Testi uygulayıcı merkezlerini inceleyin, size en yakın merkezden ön randevu alın.

İNCELE
Moxo Dikkat Testi Uygulayıcısı Olun

Türkiye’de 500’ün üzerinde klinik ve merkezde uygulanan Moxo Dikkat Performans Testi’ni kullanmak artık daha kolay.

BAŞVUR
Neden Moxo Dikkat Testi?
1
50'dan fazla ülke
550.000 Test
Moxo Testi Dünyada 50’dan fazla ülkede 450.000’nin üzerinde uygulanmıştır.
2
Çeldiricili & Objektif
Tek Test
Dünyada çeldiricili ve objektif tek dikkat testidir.
3
420 Tepki ve
Tepkisizlik
Moxo Testte 420 tepki ve 420 tepkisizlik Eylemi ölçülmektedir.
4
Türkiye’de son 6 Yılda
150.000 Test
Moxo Testi Türkiye’de son 6 Yılda 150.000’in üzerinde uygulanmıştır.
Moxo Dikkat Testi Nedir?
Moxo Dikkat Testi Nedir?
Çocuğunuzun dikkat başarısını ölçmek ve ders çalışma ortamının dikkat özelliklerine göre yeniden düzenlenmesi için uzmanlarınızdan
Moxo Dikkat Testi’ni mutlaka isteyin! MOXO MERKEZLERİNİ İNCELEYİN
Uzman Yorumları
Haberler / Duyurular